Vad är sockertång?

Sockertång

Sockertång, eller Sugar kelp som det ofta kallas internationellt, är en växtbaserad tångart som växer naturligt i våra havruntom i världen. De kan växa vilt i så kallade Kelp Forests 5-10 meterunder havsytan, men har under de senaste decennierna börjat odlas på rep i havet då det är ett mer skonsamt sätt för havsmiljön om den skall skördas förkonsumtion.

Tång som livsmedel är inget nytt påfund utan historien visar att det användes i Japansk matlagning redan för 4000 år sen. Inte heller i Europa är det en nyhet – på de brittiska öarna användes just sockertång som havsgrönsaker så tidigt som på 1200-talet. År 1905 uppfanns den femte smaken umami från just tångbuljong av Professor Ikeda på Tokyo Universitet, läs mer om det här.

Tången har länge haft en central del i det asiatiska köket, men är nu på väg in med snabb fart i såväl det europeiska som amerikanskaköket. I Sverige odlar vi primärt Sockertång, då den både kan användas brett inom livsmedel och har goda förutsättningar att odlas i friska svenska vatten. Genom att använda tång tillsätter du också flera essentiella näringsämnen såsom jod, magnesium och kalcium till ditt dagliga intag.

Finns det produkter med tång i Sverige?

Till vardags kan du hitta sockertång i livsmedelsprodukter såsom vegetariska burgare och biffar från VegMe, knäckebröd och tång-salt, men även i dryckesprodukter där ett exempel på detta är mikrodestilleriet Klocktornet som har smaksatt sina spritdrycker med tångarterna sockertång och havssallat.

Seaweed-burgare med svenskodladtång
Gin smaksatt med den svenska tångarten havssallat

Nordic SeaFarm erbjuder även provlagninskit där du kan laga spännande rätter med sockertång hemma i ditt egna kök. Läs mer här

Läs vidare

( )