Det är billigare att importera mat än att odla den själv... Data visar att vi importerar 48% av maten vi äter och inte bara sådant vi själva inte kan producera, utan även mat som skulle fungera perfekt med landets egna förutsättningar. Vi tror på att lösningen finns i havet!
Kan Sverige bli självförsörjande?
Sverige importerar dubbelt så mycket jordbruksprodukter och livsmedel jämfört med det vi exporterar enligt Jordbruksverket. Detta betyder att varannan tugga vi tar är importerad... Vi i Sverige är lyckligt lottade av många anledningar där många av oss förlitar sig blint på att mat, färskvatten och el finns inom en armlängds avstånd. Det är naivt att ta det som en självklarhet vilket är en säkerhetsfråga och en skör lina att gå på ifall det skulle uppstå en kris av något slag där importen stängs av. Skulle vi höja vår självförsörjning blir vi betydligt mer motståndskraftiga i krishantering.

Enligt Lantbrukarnas riksförbund har vi potentialen att gå från 50% självförsörjning till 80%, likande vårt grannland Finland. För bara 30 år sedan hade vi en självförsörjning på 75% men var betydligt färre invånare än vad vi är idag, rätt skrämmande tanke när man tänker på det. Tittar man däremot på jordbruksföreningens idékarta över områden, där vi kan bli självförsörjande, visar det än en gång hur tydligt vi förlitar oss på landbaserade råvaror.
Att lägga ett så stort fokus på jordbruket generar inte bara fortsatt utarmning av jordar, näringsfattigare mat och övergödda hav utan ger även en skev bild på vad vi har för möjligheter. Det är rätt intressant att havets odlingsmöjligheter inte visas, men det är det vi ska jobba på. Hur som helst behöver vi vidga våra vyer och tänka utanför ramarna för att kunna möta framtiden på ett hållbart vis.
Importerar 75% av alla marina råvaror
Naturskyddsföreningens rapporter om exploatering av havet, överfiske, höjda havsnivåer och plastföroreningar har tvingat oss att inse att haven inte är mår bra och att vi måste se över hur vi konsumerar marina råvaror också. Potentialen att utveckla hållbara marina näringar är stor i Sverige. Med tanke på att vi importerar 75% av den sjömat vi äter och att vi både av klimat och hälsoskäl borde äta mer mat från havet så en hållbar svensk produktion har definitivt möjligheter att lyckas. Däremot krävs det att näringslivet och innovationssystemet kopplas samman med den marina forskningen vilket man kan läsa massor om på ri.se.
Ökad medvetenhet bidrar till bättre klimat
Insikten om att vi behöver ändra våra levnadsvanor är en obekväm tanke men inte minst nödvändig. Detta har resulterat i att många konsumenter fått ökad medvetenhet i sin konsumtion och börjat söka efter bland annat mer havs-vänliga livsmedel. Innovativa marina råvaro försäljningen har ökat markant under förra året 2021 vilket har satt igång en rörelse som kommer öppna dörrar för hållbara marina odlingar, särskilt för ätbara havsgrödor som tång!
I och med att den genomsnittlige japanen äter 4 kg tång om året vore det väl inte alltför konstigt om resten av världen hakar på? Att vi dessutom har exceptionellt bra förhållanden här på västkusten för hållbar storskalig odling gör att förutsättningarna att förse svenskarna med näringsrik och klimatsmart mat mer än goda. Vår resa har bara börjat.

Att äta av havets grönsaker är inget nytt under solen och har ätits i kulturer runt jorden i årtusenden. En sak som är säker är att det definitivt kommer börja konsumeras mer och mer tång under 2022. Mycket tack vare deras egenskaper att tackla klimatförändringarna, förbättra vattenkvalitén, förse oss med näringsrik mat, plus förhöja smakerna på plant-baserade livsmedel.
Havets grönsaker - inkluderar röd, brun och grön tång är samlingsnamnen för vad som innefattar 145 ätbara arter av tång, som purpurtång, sockertång och havssallad. I Sverige har vi inga giftiga tångarter vilket betyder att du själv kan ut och plocka havets delikatesser, hur du gör det på bästa sätt kan du läsa i Katarina Martinsson & Linnea Sjögrens bok - plocka havets tång & strandväxter. Vi på Nordic Seafarm odlar den bruna tångarten sockertång och är på gång att odla storskaligt av den gröna tångarten havssallad.
Tång - klimatsmart havsgrönsak
Tång i sig själv är en fördel för miljön. Forskare från Harvard fann nyligen att kustnära ekosystem (som inkluderar tång och andra havsväxter) absorberar mer än 20 gånger mer koldioxid från atmosfären per hektar än skogar på land. Om man odlar tång på ett hållbart sätt kan det vara en otroligt klimatsmart gröda just genom att det inte kräver någon bevattning, gödning, bekämpningsmedel eller tar upp värdefull jordbruksmark.
Med dessa klimatsmarta egenskaper gör tång till en attraktiv och lönsam gröda eftersom konsumenter mer än någonsin är intresserade av att göra medvetna val som gynnar miljön. Däremot är utmaningarna många och det är fortfarande svårt att få tillstånd med vattenodlingar då krångliga regler försvårar det trots att det bevisligen är gott för både klimat och hälsan...
"Det finns en marknad för alger som livsmedel, kosmetik, djurfoder, gödningsmedel, förpackningsmaterial och biobränsle. Alger är fullvärdiga vad det gäller näringsämnen och är ett hållbart alternativ för att få i sig proteiner/näringsämnen. För att odla alger behöver man ingen bevattning. De största utmaningarna är att få tillstånd för havsodlingar, vilket är en rigid process.” Elisabeth Brock

Enligt en rapport från IBM från mars 2021 visar att 55 procent av de globala konsumenterna anser att hållbarhet är "mycket eller extremt viktigt" när de väljer varumärke – det är en drastisk men positiv ökning från de 22 procent från 2019.
Med förhoppning om att detta är en trend som är här för att stanna kommer det garanterat gynna den kommersiella tångindustrin. I maj förklarade FN:s livsmedels- och jordbruksförening att vi är på väg att gå in i en "tångrevolution". Det är ord som dessa som gör att vi stolta går till jobbet om mornarna, vi är påväg mot nånting så mycket större. I september 2020 utsåg National Oceanic and Atmospheric Administration tångodling till den snabbast växande sektorn i vattenbruk.
Vad smakar tång?
Det bästa svaret till att beskriva smaken av tång är - umami. Att förklara den femte smaken - umami, är ett kapitel för sig och det kan ni läsa om i ett tidigare inlägg. Tång är inte bara en supergröda för klimatet utan är en riktig kraftkälla av näringsämnen som gör det till en av de mest näringsrika livsmedel vi kan äta. Tång är berikat med jod vilket är livsviktigt för sköldkörteln och hjärnans funktion, ett rätt så svåråtkomligt ämne. Det är också rikt på mangan, vitamin C, B och K, fiber, järn och är en av de få veganska källorna till omega-3 fettsyrorna DHA och EPA.

Eftersom det innehåller rikligt med antioxidanter tillsammans med viktiga näringsämnen kan det även vara en bra kost för hjärthälsan. Hur som helst kan man säga att genom att tillföra tång i din kost har du på ett enkelt sätt tillfört livsviktiga ämnen. Så enkelt och smidigt.
Sockertången har en fräsch, mild umami smak och är även lite söt, just därför kallas den för sockertång. En av de bästa fördelarna med vår tång är att du inte behöver skapa ett recept specifikt kring sockertången. På så vis kan du införa det i alla recept du redan gör, även i vardagsrätter då det är en naturlig smakförstärkare till det mesta.
Har du några frågor om tång eller om vår verksamhet, maila gärna till oss eller skicka ett direktmeddelande via våra sociala medier @nordicseafarm! Vi blir jätteglada att höra från dig!