Tång & alger, är det samma sak?

Nu ska vi reda ut begreppen makroalger vs mikroalger och tång.
För er inbitna tångälskare så är detta en självklarhet men för många kan det verka förvirrande. Därför ska vi ta och reda ut detta i stora drag.

Alger är ett samlingsnamn på organismer som hör till olika delar av grupperna bakterier, protister och växter. Det finns hundratusentals alger och bara en bråkdel är utforskade. Algerna delas in i grupper makro eller mikroalger beroende på om de är mikroskopiskt små eller synliga för blotta ögat. Vi har alla ätit alger i någon form utan att vi vetat om det. Många E ämnen i mat är faktiskt alger, E402, E405, E406, E407, E408, dessa används ofta som konsistensgivare, smakförstärkare och färgämnen. 

Mikroalger

Mikroalger är små havslevande växter och är sånt vi ser när det är algblomning men det är även rena rama hälsokosten som bland annat algsortna spirulina och chlorella.

Tång är makroalger

Stora alger som vi kan se kallas alltså för tång. Tång är ett samlingsnamn för alger som delats in i tre grupper: bruna, röda och gröna. I Sverige och i den norra hemisfvären är all tång ätbar och det finns runt 300 sorter varav cirka 20 stycken goda att äta. Några favoriter är den grönalgen - havssallad, rödalgen - söl (kallas även havets bacon) och så brunalgen - sockertång! Det är just sockertången som vi odlar i stor skala här på Nordic Seafarm och havssalladen är på gång.

Sjögräs är inte = tång

Sjögräs däremot är något helt annat och är oätbart för oss människor. Det är en slarvig översättning från engelskans "seaweed" och sånt sysslar inte vi med.

Summa summarum kan vi säga alger, makroalger & tång när det gäller sånt vi kan se med ögonen och det är det vi odlar här på Nordic Seafarm. Sen så kommer vi överens om att vi inte säger sjögräs, det kan "sjökossorna" få mumsa på själva eller de som tycker det är gott.

Läs vidare

( )