Sockertången är rik på umami och en klimartsmart smaksättare

Dem femte smaken: Umami

Umami är ett relativt nytt ord för en gammal smak som alltid funnits och kan närmas översättas med 'välsmakande'. Men när ordet Umami hittades på så var det när Professor Ikeda från Japan lagade just en sockertångsbuljong som hade en distinkt smak. Läs mer nedan om Professor Ikeda och hans upptäckt av vår femte grundsmak. Läs mer om Professor Ikeda här.

Skörd av sockertång

Umami kallas ofta för den femte grundsmaken, där de övriga fyra är: sötma, sälta, beska/bitterhet och surhet. Själva umamismaken uppstår när vi i munnen registrerar aminosyran glutaminsyra, dess salter, t.ex. natriumglutamat och en hel del andra ämnen.

Det är inte bara i tång umami finns, utan även i fisksås, kött, torkad svamp och olika typer av sojor.

Sockertången är en naturlig smakgivare av umami och har använts i århundraden för att ge soppor och maträtter en bättre smak och karaktär till måltiderna. Sockertången är dessutom en klimatsmart råvara då den binder koldioxid, fosfor och kväve och därmed minskar övergödning av våra svenska hav.

Om du letar efter att skapa mer hållbara produkter och rätter med en differentierande ingrediens - prova sockertång och ge oss gärna feedback på vad du utvecklar eller laborerar med hemma i köket!

Umami-burgare med inlagd tång, rödlök och tomat. Yum!

Läs vidare