Snart dags för tångskörd


Våren är här och den bästa tiden på året för oss tångbönder! De längre dagarna med solsken har gett tången en rejäl växtskjuts och nu är det snart dags att skörda det vi sådde i höstas.

Här på västkusten har vi bra förhållanden för att odla tång eftersom att det är en lång skärgård med många skyddande vikar. Vattnet är även tillräckligt salt uppe i Bohuslän och solljuset på våra breddgrader är tillräckliga för sockertången ska kunna växa ett par meter per säsong. 

Tångodlingen börjar i labbet

Sporer från reproduktiva makroalger sås på nylonlinor i labbet efter sommaren. Där får de växa några centimeter för att sedan lindas upp på ett kraftigare rep. Repet sätter vi ut i havet på hösten i bojar när tången är tillräckligt stark för att klara det tuffa vädret över vinterhalvåret. Sol, vind & vatten sköter resten och ett halvår senare är det dags att skörda. Den sista torsdagen i mars är det dags för tångpremiär och då kommer det vara fullt ös huvudlös för att bli klar under april-maj.

Sockertången känns igen med din krokodilliknande struktur.
Fördelar med algodling

Algodling har en rad fördelar jämfört med landodlad biomassa.

  1. Det tar ingen plats på land och konkurrerar därför inte med jord- eller skogsbruk. 
  2. Behöver ingen gödning, bevattning eller tillförd energi som ljus eller uppvärmning. 
  3. För det tredje så sköter sig algerna själva när de väl är ute till havs, är det inte underbart så säg?

På köpet skapar algerna en fin livsmiljö för kräftdjur och fisk. En odling av makroalger kan därför bidra till lösningen på problemet med övergödda havsvikar samtidigt som den ökar den biologiska mångfalden. 

Algodling bra för havet

Algodling är bra för havsområden som lider av övergödning genom att dess upptag av näring från havsvattnet. Dessutom producerar tången syre genom sin fotosyntes. Drömscenario hade ju varit att ha algodlingar längs Östersjön för att börja få bukt med övergödningen. Dessvärre är det svårt att odla tång i Östersjön då salthalten är för låg, men vem vet, någon kanske kan ta sig an den utmaningen och hjälpa Östersjön att andas igen. 

Har ni några funderingar så tveka inte att höra av er!

Läs vidare

( )