Hur uppfanns umami och vad är det?

Visste du att Umami uppfanns från sockertång?

Eller, just uppfanns är ju att överdriva; Umami är ett relativt nytt ord för en gammal smak som alltid funnits. Men när ordet Umami hittades på så var det när Professor Ikeda från Japan lagade just en sockertångsbuljong som hade en distinkt smak. Läs mer nedan om Professor Ikeda och hans upptäckt av vår femte grundsmak.

Professor Kikuanae Ikeda var professor i kemi vid Tokyo Universitet. År 1908 slog han fast att den kemiska smakstommen i kött och tång bestod av glutaminsyror, och att man för att få fram likadan smak istället kunde få fram syrorna och deras salter ur andra animaliska eller vegetariska proteiner. Smaken han syftade till döptes till Umami, vilket lite grovt kan översättas till god och färsk smak. I det svenska och engelska språket används idag som regel det japanska namnet, Umami.

Professor Ikeda

Buljong från sockertång har därefter utvecklats i många olika varianter, där en av de mest kända sorterna är Dashi, som anses vara den mest Umami-givande produkten inom japansk matlagning och ofta beskrivs som kärnan i den japanska matkulturen.

En Dashi kan göras på många olika sätt men en enklare variant kan med fördel göras med hjälp av torkad sockertång som kokas upp i en kastrull tillsammans med vatten. Precis när vattnet börjar koka tar man ur sockertången ur vattnet och därefter fortsätter koka vätskan 10-15 minuter till - och sedan använder som buljong till soppa, bowl eller valfri rätt.

Gör din egen dashi med hjälp av torkad sockertång

Läs vidare

( )