Årskrönika 2021

Tillbakablick på året som gått

Nyåret är en tid för reflektion. En tid att sätta sig ner för en stund och stanna upp, blicka tillbaka och försöka plocka ihop de pusselbitar vi fick ihop av året. Vi på Nordic Seafarm har haft många nya spännande projekt och samarbeten, lanserat egna produkter och välkomnat nya kollegor till NSF-teamet. Vilket år det har varit!

Teamet växer

Trots pandemins påverkan har det varit fullt ös på tångfronten och för vår del på Nordic Seafarm har det varit ett minst sagt händelserikt år. Vi har bara denna höst vuxit i rask takt och välkomnat tre nya kollegor och fler kommer vi att bli framöver. I och med att vi har haft utrymme och behov av fler i teamet har vi därför kunnat satsa mer på odlingen, lager- och logistik hanteringen samt dedikera tid åt marknadsföringen. Detta är stort, då det är ett tecken på att vi får utrymme att växa och att svensk tång har en plats på marknaden. Vi är bara i startgroparna än så länge men det gör det hela så spännande.

NSF-teamet i November 2021.

Vuxit ur våra lokaler

En stor del av denna höst och vinter har varit att flytta från vårt gamla lager på Västbacken till nya och mer lämpade lokaler i Dingle. Det har varit många vändor med lastbil för att flytta allting och mycket jobb med att riva och bygga nya lageranordningar men det kommer bli så mycket bättre att få allt samlat under ett tak. Detta kommer även kunna vara en samlingsplats där hela NSF-teamet kan jobba tillsammans när vi sammanstrålar från landets olika hörn.

Investerat i oss själva

Denna höst lyckades vi samla hela teamet och nästan hela styrelsen för en teambuilding dag i Göteborg. Syftet med dagen var dels att lära känna varandra och många av oss träffades för första gången denna dag. Vi skulle lära oss om företagskultur och varför det är så viktigt med en laganda där vi delar liknande grundvärderingar. Positiva relationer skapar trygghet vilket är en förutsättning för att vi ska kunna vara oss själva. Det är även nyckeln för att prestationen ska bli den bästa. För om vi ska spendera 1/3 av våra liv på jobbet ska vi väl ändå ha det trevligt? Det tycker vi är en självklarhet och dagen blev väldigt lyckad fylld av skratt och långa intensiva samtal, tycker vi har fått ihop ett riktigt bra team!

“Optimism är tron som leder till prestationer. Ingen kan göras utan hopp och självsäkerhet.”
-Helen Keller-

Lanserat egna produkter

Utöver att vi utökat vår odling och levererar tång till allt från stjärnkockar till livsmedelsproducenter lanserade vi förra året vår allra första egna produkt - Havsknäcket! Efter mycket om och men kunde vi i lagom tid till jul dela med oss av något som vi själva fallit i trans över. Det blev riktigt gott och detta är bara början, vem vet vad 2022 kommer bjuda på?

Havsknäcket - vår första egna produkt.

Lansering av My Seafarm

En annan rolig sak som vi utvecklat under året en tjänst där restauranger kan abonnera tånglinor i havet. På detta vis kan de garantera att de får ta del av vårens kommande skörd och årets första primör - sockertången!

EU projektet Ulva odlingen

En enorm del av fjolåret var att vi fick den stora möjligheten att ta del av EU:s projekt BlueInvest. Det är ett projekt där EU investerar i att vi ska kunna utveckla hållbara havsodlingar för Havssallat. Detta har inte riktigt varit möjligt förut då det krävts att de odlas i tankar på land och det är begränsande på många sätt och inte hållbart. Vi har då utvecklat starka odlingsmetoder som gör att grödorna håller för det tuffa klimatet som är i havet.

Det är inte lätt att bryta nya vägar där det är hårt satta ramar för hur saker och ting ska vara. Men regler är till för att brytas eller i varje fall pressa dem långsamt tills dess att de får nya former. Vi känner oss taggade för nya äventyr och inspirerade att fortsätta vår kamp för den blåa revolutionen där tången är vår hjälte!

Tack till er som följt med och stöttat oss under året och välkommen du som kikar in för första gången.

Med dessa rader summerar vi 2021 och hoppar med huvudet före in i 2022, nu kör vi!

Läs vidare

( )