3 skäl varför tång hjälper hjärtat

Februari är nationella Hjärtemånaden! En av de enklaste sätten att tänka på sin egen hjärthälsa är genom sin bra kost, det har du säkert hört förr va? Enligt Riksförbundet Hjärtlung är en sund livsstil en balans mellan bra mat, rörelse och att ha ett socialt liv nycklarna till ett hälsosamt hjärta. Det är viktigt att ha en varierad kost med mycket frukt och grönt och (tur för dig) inkluderar givetvis havets grönsak -  tång!
Här är 3 sätt som tång kan vara en del av ett friskt & starkt hjärta.


#1 Tång är en källa till Jod

Jod är en mineral som hjälper kroppen att producera sköldkörtelhormoner, styra ämnesomsättningen och andra viktiga kroppsfunktioner som hjärnans, hjärtats, njurarnas, lever- och muskelfunktioner. Brist på jod kan i längden leda till otillräcklig produktion av sköldkörtelhormoner som i en dominoeffekt påverkar resten av kroppen som hjärtat, njurar, lever & muskler. Källor till jod är ofta från animaliska därför kan veganer ligga i riskgrupp för jodbrist. Som ni kanske anar är det ett rätt så livsviktigt ämne att få i sig - därför är tång en superbra källa till det - för alla! Däremot höjer vi en varnings flagga för ammande mammor som inte ska få i sig för mycket av det goda. Läs mer på livsmedelsverkets hemsida. Lagom är bäst som vanligt…


#2 Tång innehåller antioxidanter

Vi behöver syre för att andas - ganska basic information där, det klarar vi av. Men när syret omsätts bildas så kallade fria radikaler och dem är väldigt reaktiva. Vänta lite här… va? Summa summarum, fria radikaler är helt enkelt inte bra för dig! De är däremot svåra att undvika. När vi har för höga halter av fria radikaler uppstår en så kallad oxidativ stress som skadar celler och vävnader. De kan uppstå naturligt i kroppen av stress och hårt fysiskt arbete eller från externa faktorer som luftföroreningar och cigarettrök. De kan då i sin tur leda till diabetes och hjärt och kärlsjukdomar…

Detta kanske känns rätt deppigt, jag håller med, MEN jag ska nog kunna vända detta. De goda nyheterna är att det går att skydda sig mot fria radikaler med antioxidanter. De chockerande nyheterna är dessutom att tång är fullspäckat av vitaminer som A, B, C & E. Skicka över ett lass med tång, bums!


#3 Tång är naturligt näringsrikt

Tång har en salig blandning av viktiga näringsämnen och olika hälsofrämjande föreningar som kostfibrer, lipider, mineraler och peptider som kan förebygga hjärt - och kärlsjukdomar. Även fast det är supersmidigt att äta kosttillskott för att få in extra vitaminer och mineraler i kosten så tror vi att det bästa sättet att få i sig näringen är genom hela livsmedel utan krusiduller. För dig som vill börja införa naturligt näringsrika livsmedel i din kost gör det enkelt genom att börja använda tång i din vardagsmat. Oavsett om du vill njuta av det till frukost på knäckemackan, i smoothien till lunchen eller i en mustig gryta till middag så är just tång den lilla vännen du kan hålla i handen för att ge dina måltider en näringsboost.

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev längst ner på sidan bredvid Jonatan för att ta del av recept, tips och trix direkt i din mailbox.

Skriven av: Micaela Lockner

Läs vidare

( )